Emotii de ACTUALA mamica

Raceala? Ce e de facut?

Posted on: November 29, 2010

Ei bine voi incepe printr-un post legat de o problema de actualitate … ce facem in cazul in care racim si suntem gravide sau alaptam?

Ei bine remediul este acelasi pentru ambele cazuri, dar inainte sa intru in detalii voi spune cum am incercat eu sa previn raceala before & after.

PREVENIRE:

Asa cum stiti regimul alimentar difera inainte si dupa nastere.

1. Inainte este foarte recomandat consumul fructelor crude, al citricelor. Eu consumam cantitati industriale de limonada, suc de gref si portocale. Probabil ca de asta nu am racit in acea perioada, stim cu totii ca vitamina C este buna in prevenirea racelii.

De ce sunt atat de recomandate citricele? ( dintr-un articol gasit pe http://www.farmaciiledona.ro)

  • Au un continut scazute de calorii, maxim 50 kcal/ 100 gr. fruct.
  • Contin multa vitamina C. O portocala (150-200 g) ne ofera dublul necesarului zilnic de vitamina C.
  • Sucul de lamaie folosit in starile gripale are efect antiseptic, astringent si imunostimulator.
  • Tot prin continutul crescut in vitamina C, citricele ne protejeaza cristalinul, scazand riscul aparitiei cataractei.
  • Prin continutul crescut in fitonutrieinti, citricele au efect antiagregant (inhiba formarea de cheaguri), antialergic si anticancerigen (in special la nivelul stomacului si colonului). Portocala, prin continutul in hesperitina, protejeaza impotriva cancerului de san.
  • Foarte Important: Femeilor insarcinate li se recomanda consumul constant de portocale pe parcursul sarcinii. Citricele, prin continutul in acid folic previn malformatiile de tub neural.

2. Dupa nastere, pe perioada alaptarii nu mai este recomandat consumul de fructe si legume crude pentru a nu provoca dureri de burtica/ colici bebeilor. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste acest aspect. Voi scrie un post separat despre ce am mancat eu cat am apatat fetita (3 luni).

Chiar daca raciti nu intrerupeti alaptarea! Laptele contine anticorpii naturali ce ajuta copilul sa faca fata acesteia.

Chiar daca nu putem consuma alimentele clasice cu vitamina C,pentru preventie eu am mancat foarte mult patrunjel.

Frunzele conţin ulei volatil, iar rădăcinile au hidraţi de carbon, substanţe extractive neazotate, minerale şi vitamine (A, B1, B2 şi C). Planta conţine mult betacaroten, vitaminele K şi B12, calciu, fier, fosfor şi de 4 ori mai multă vitamina C decît citricele. 100 de grame de pătrunjel conţin în jur de 240 de miligrame de vitamina C.

Un căţel de usturoi zdrobit şi întins pe o felie de pâine cu unt şi pătrunjel are proprietăţi antibacteriene şi poate preveni răceala dacă este consumat zilnic.

TRATAMENT

1. Medicamente

In caz ca totusi am reusit sa racim … sau simtim ca raceala ne cam da tarcoale, iata care sunt medicamentele pe care le putem lua pe perioada sarcinii pentru a scapa de raceala:

Oscilococilum

  • Preventie: 1 doza pe saptamana in perioada de expunele la gripa/ raceala
  • La debut: 1 doza cat mai repede + repetare de 2-3 ori din 6 in 6 ore
  • Tratare gripa: 2 doze/zi (dimineata si seara) timp de 2-3 zile, daca simptomele persista mai mult mergeti la medic.

Homeogen

  • E un medicament homeopat indicat la dureri de gat, laringite, raguseli.
  • Se suge incet cate 1 comprimat la fiecare ora, intre mese. In caz de ameliorare, se rareste administrarea.

Coryzalia

  • Are acelasi producator cu Homeogenul, doar ca difera aria de actiune: afectiuni rinofaringiene, guturai, febra fanului, raceli, rinite in diferite stadii, rinite acute, rinite cronice, rinite alergice (in aceste cazuri se recomanda asocierea unui tratament de fond cu polen, histamina, psorinum etc.).
  • Se suge incet cate 1 comprimat la fiecare ora, intre mese. In caz de ameliorare, se rareste administrarea. Se poate lua concomitent cu Homeogenul.

2. Leacuri babesti

  • Baia fierbinte la picioare activează circulaţia sanguină. Se stă 15 minute cu picioarele într-un vas cu apă sărată şi fierbinte. Se freacă călcâiele cu o jumătate de ceapă crudă şi se încalţă imediat şosete de lână.
  • Pentru calmarea tusei, se fierb 500 g cartofi, se curăţă de coajă şi se zdrobesc. Se aşează această cataplasmă fierbinte pe piept, apoi se acoperă cu un prosop şi se stă o jumătate de oră.
  • Şosetele îmbibate în oţet sau alcool medicinal ajută la scăderea febrei, atunci când aveţi gripă. Ele trebuie menţinute pe picioare timp de 20 de minute şi la fiecare jumătate de oră se reîmprospătează până când temperatura începe să coboare. Se poate utiliza oţet de vin sau din mere.
  • Ceaiul din coji de nuci calmează tusea. Pentru prepararea ceaiului, se foloseşte o cantitate de coji de nuci egală celei pe care o cuprindem într-o mână. Se adaugă două căni de apă şi se lasă să fiarbă 3-5 minute. Ceaiul se bea cald, nu fierbinte, şi neîndulcit. Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceai fierbinte atunci când suntem răciţi este foarte dăunător, deoarece lichidul ne usucă mucoasa şi poate produce arsuri la nivelul ei, iar aceste microleziuni favorizează apariţia bacteriilor în gât.
  • Foile de varză aplicate în jurul gâtului ajută la ameliorarea durerilor apărute în laringite. Explicaţia este simplă – varza este recunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, mai spune medicul Bilic. Varza sau orice derivat al ei, precum varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau salata verde, accelerează eliminarea toxinelor din organism şi ne protejează ţesuturile de agresiunea frigului. Foile de varză aplicate în jurul gâtului ajută la ameliorarea durerilor apărute în laringite. Explicaţia este simplă – varza este recunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, mai spune medicul Bilic. Varza sau orice derivat al ei, precum varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau salata verde, accelerează eliminarea toxinelor din organism şi ne protejează ţesuturile de agresiunea frigului.
  • Se umple un ciorap mai mare cu sare grunjoasa si se încalzeste în cuptor, apoi se pune pe piept.
  • Se face masaj pe tot corpul, cu otet de mere, apoi bolnavul se acoperã cu un cearceaf înmuiat in otet de mere, iar in picioare i se pun sosete umplute cu ceapa proaspata, taiata marunt, sau cu cartofi cruzi rasi. Trebuie sa stea acoperit, in pat, cel putin o ora, dupa care procedurile se repeta, daca febra nu scade. Ceapa si cartofii se schimba

Eu pesonal nu prea am aplelat la aceste leacuri acum, insa tin minte ca mama ma punea pe picioare cu cateva dintre ele.

Daca stiti alte lucruri de folos in cazul racelii in aceste periade delicate va invit sa le scrieti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: