Emotii de ACTUALA mamica

Sarcina & calatoria cu avionul

Posted on: April 26, 2010

Probabil ca multe dintre viitoarele mamici s-au lovit de aceeasi intrebare de care m-am lovit si eu: E periculos pentru bebe sa zbori cu avionul in timpul sarcinii? Si daca poti zbura … pana in ce saptamana e recomandat sa o faci?

Ne gandeam sa mergem intr-un ultim concediu de relaxare inainte de jobul vietii noastre … si anume acela de parinti. Avand in vedere ca la data la care ar fi trebuit sa plecam eu as fi intrat in 30 de saptamani, iar la intoarcere deja as fi avut aproximativ 32, mi-am pus problema daca nu cumva pun in pericol pretioasa “incarcatura”.

Am sunat la doctorita care urmareste sarcina mea Dna. Dr. Parpalici Cristina si mi-a spus ca avand in vedere ca sarcina mea a decurs normal si nu am avut complicatii nu ar reprezenta o amenitare la sanatatea mea sau a bebelului zborul cu avionul (am gasit si un studiu care atesta acest fapt . Recomandarea ei ca medic este ca din precatie sa eviti calatoriile spre finalul sarcinii, dar daca eu vreau sa plec imi asum raspunderea. Mi-a spus sa sun la compania aeriana cu care am de gand sa zbor si sa intreb care sunt limitarile pe care ei le impun in cazul femeilor insarcinate.

Din cate am citi pe majoritatea site-urilor de companii aeriene femeile insarcinate se incadreaza in categoria de pasageri care necesita asistenta speciala. Acceptarea acestor pasageri la bordul avionului depinde de un aranjament anterior facut cu compania aeriana. Este necesar un certificat/ scrisoare medicala din care sa reiasa numarul de saptamani. Majoritatea companiilor nu mai permit imbarcarea femeilor insarcinate dupa 32 – 36 saptamani.

De Revelion am mai zburat cu avionul de la Bucuresti la Koln. Durata zborului a fost de aproximativ 2 ore jumatate, insa nu pot sa spun ca am simtit vreo diferenta fata de alte zboruri cand nu eram insarcinata. Ce e drept la vremea aceea sarcina avea aproximativ 11 saptamani.

Cam asta am aflat eu din lectura despre avion & sarcina.

Cateva recomandari:

Pentru a sporii confortul si a reduce din riscurile pe care le presupune o astfel de modalitate de deplasare, se mai recomanda utilizarea unor haine comode, largi; ciorapi elastici compresivi, pentru favorizarea fluxului sanguin spre cord, plamani; evitarea pozitiei picior – peste – picior; hidratare corespunzatoare; exercitii fizice usoare care sa asigure o minima mobilizare, macar a mainilor si picioarelor, miscarea capului.

Chiar daca primiti permisiunea medicului de a zbura, insarcinata fiind, acest tip de calatorie trebuie sa fie efectuat cat mai rar si pe perioade cat mai scurte deoarece poate produce disconfort cu aparitia contractiilor uterine si risc de nastere prematura; deoarece variatiile de presiune care pot apare, chiar daca sunt minore, pot determina ruperea prematura si spontana a membranei amniotice.

Acestea fiin spuse … multa sanatate tuturor!

Advertisements

2 Responses to "Sarcina & calatoria cu avionul"

eu una, am avut o sarcina cu probleme, dar chiar daca nu ar fi fost asa, tot nu m-as fi incumetat sa zbor la 30+ saptamani…. deah, drobu’ meu e mare deasupra capului 😀

Iti dai seama ca pana la urma am renuntat. Nu ca nu as fi avut eu curaj .. ci pentru ca tati este f f speriat ca nu cumva sa se intample ceva cu fiica lui :). A inceput sa fie foarte atent la ce fac, cum fac si sa imi atraga atentia ori de cate ori i se pare lui ca ma misc “prea brusc” :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: